Historische Kring Loenen


 
 

Lezingen en Excursies 

12 oktober 2019: Stadswandeling Weesp 

Op zaterdag 12 oktober a.s. wordt een stadswandeling in Weesp georganiseerd. Tijdens deze wandeling zal de Grote Kerk (indien deze vrij is) bezocht worden en tevens zal het fort op de Ossenmarkt worden bezocht.


De stadswandeling zal begeleid worden door gidsen van de Historische Kring Weesp en duurt anderhalf uur. Voorafgaand aan de wandeling zullen we om 11.00 uur ontvangen worden door de voorzitter van de Historische Kring Weesp met een inleidend praatje en een kopje koffie of thee.

Voor deze verfrissende wandeling kan men zich aanmelden bij Thecla van der Maat 
via email : thecla_maat@hotmail.com of telefonisch 06-118 866 35. 

Zij zal ook het verzamelpunt aangeven. Kosten voor deze activiteit bedragen € 3,50 per persoon. 

--------------------------------------------------------------------

28 November 2019 “De archeologische schatkamer Leidsche Rijn” 
Lezing in Dorpshuis Vreeland
Erik Graafstal en Herre Wynia, gemeentelijke archeologen van Utrecht zullen ons meenemen in de verhalen over de opgravingen in de Leidsche Rijn: o.a. schepen uit de Romeinse en schepen uit de vroeg-middeleeuwse tijd. Wat is er gevonden bij Rijnvliet? Waarom lag juist daar de brug over de Oude Rijn etc. Tijdens deze lezing zullen de archeologen de laatste stand van zaken van het archeologisch onderzoek, dat nog steeds doorgaat, presenteren. Deze lezing krijgt in het voorjaar 2020 een vervolg als de sprekers ons rondleiden door het Castellum Hoge Woerd. Dit is een moderne interpretatie van een Romeins fort op de plek waar ooit Romeinen de grens bewaakten.

------------------------------------------------------------

25 jaar Historische Kring is een mooi moment om ook stil te staan bij 25 jaar Vechtkroniek. De Vechtkroniek is immers voor alle leden het meest zichtbare onderdeel van de Historische Kring Loenen. Wat is er zo al verschenen in die 51 nummers? Daar blikt eindredacteur en redactielid vanaf het eerste nummer Juliëtte Jonker-Duynstee op terug. Zij neemt u met tientallen foto’s en kaarten mee naar de grote en kleine verhalen van Loenen, Vreeland, Nieuwersluis, Nigtevecht en Loenersloot die in de honderden artikelen beschreven zijn. 


Zo gaan we op pad naar het begin van onze gemeente, reizen langs bestuurlijke en geografische ontwikkelingen van de kernen, leren vele inwoners, van middenstanders en kunstenaars tot bestuurders en beroemdheden kennen en blikken we terug op jubilea, verdwenen gebouwen en persoonlijke herinneringen. Van brandweer tot burgemeester, van wijkverpleegster tot waterpomp, van slager tot smid en van buitenplaats tot nieuwbouwwijk, het passeert allemaal de revue. Zo zal duidelijk worden hoe belangrijk lokale geschiedschrijving is en hoe bijzonder het is dat veel mensen zich al 25 jaar inzetten om deze te ontsluiten en te verspreiden.--------------------------------------------------------------------